lauantai 13. helmikuuta 2016

Pienen hiljaisuuden jälkeen lisää kirjallisuutta...

Alle olen listannut 6 kirjaa, jotka olen lukenut tammikuussa ja helmikuun alussa. Joitain blogin kirjoista olen lukenut Helmet-kirjastojen Lukuhaaste 2016 kisaan ja loput kirjat kiinnostavat muista syistä.


1. Niko Mikael Korhonen: Pärttylin kesä
Nordbooks 2015, 283 s.

Kirja oli hyvin mielenkiintoinen. Kirjaa lukiessa huomasin kirjan jakautuvan kolmeen eri jaksoon: Kirjailijaura, Sukutaustan selvittäminen, sekä paluu suomeen ja mielenkiintoinen päätös.
Kirjassa nuori mieskirjailija Markus Korpi ryhtyy tutkimaan sukunsa salaisuuksia, isoisänsä taustaa sekä ihastuu kauniiseen taidehistorioitsijaan. Kun sukutieto alkaa kiinnostaa enemmän, myös uudesta naisystävästä paljastuu outoja piirteitä…  ”Helsinkiläinen Niko Mikael Korhonen on kirjailijana ennen kaikkea tarinankertoja, joka nauttii saadessaan viedä lukijansa mukaan seikkailuun. Historiasta, elokuvista ja matkailusta kiinnostuneen Korhosen tekstissä voi nähdä kaikuja Stephen Kingin, H.P.Lovecraftin ja Edgar Allan Poen kaltaisten kirjallisten esikuvien töistä. Viime aikoina hän on ollut erityisen kiinnostunut amerikansuomalaisten siirtolaisten historiasta. Pärttylin kesä on hänen esikoisromaaninsa.”

Lyhyt ote kirjasta: ”Markus Korpi on nuori kirjailija, jonka elämässä kaikki on hyvin. Uusin kirja myy mukavasti ja rakkauselämäkin kukoistaa, sillä Susanna on kuin Markuksen unelmanainen, kaunis, älykäs ja Markuksen työstä kiinnostunut. Seuraava romaani on myös hahmotteilla, ja siihen Markus päättää käyttää aineistona synkkää sukutarinaansa. Hänen isoisänsä Alexander Korpi on aikanaan karannut Amerikkaan ja jättänyt perheen oman onnensa nojaan. Alexanderin tarinan selvittely vie Markuksen New Yorkin kautta Michiganin suomalaisseuduille, jossa hän saa tietää, ettei isoisän tarina ole aivan niin yksinkertainen, kuin hän oli luullut.
Kun tarinan solmut lopulta aukeavat, Markus joutuu outojen yhteensattumien vuoksi epäilemään sekä omaa järkeään että liiankin täydellistä tyttöystäväänsä.
Yllättävä loppuratkaisu nostaa lukijan hiukset pystyyn ja todistaa Niko Mikael Korhosen kertojantaidoista.”


2. Markku Nieminen - Vitali Dobrinin: Elias Lönnrotin matkat Kainuussa
Pohjoinen 1999, 107 s.

Kirja kiinnosti paitsi jo pelkästään Lönnrotin matkahistorian takia, myös koska Kainuu on vierasta aluetta, jossa en ole koskaan käynyt. Kirjassa käydään läpi Elias Lönnrotin runonkeruumatkoja Kainuussa monipuolisesti kommentoiden. Kokonaisuudessaan erittäin mielenkiintoinen kirja. Kirjaan perustuen löytyy myös verkkosivu: http://www.juminkeko.fi/lonnrot/



3. Heli Laaksonen: Lähtisiks Föli?
Otava 2015, 224 s.

Valitsin kirjan koska Rauman murre on minulle aivan uusi, enkä ole Heli Laaksosen kirjoja aikaisemmin lukenut. Kiinnostukseni Heli Laaksosen kirjoja kohtaan heräsi katsoessani YLEn ohjelmaa Helil kyläs. Kirjasta voisi tuoda esille ilon, mutta kirjasta myös oppii paljon uutta.

Lyhyt ote kirjasta: ” Elämä on kallis ja harvinaine ko ponin päiv kaurapellos Riemukas kuvaus runoilijan reissuista Suomessa ja muualla, esiintyjän elämästä sekä kaiken maailman sattumuksista tien päällä Puale tavaroist o hukas, tukka ei ol yhteistyäst kiinnostunu ja keikkapainajaiset vaivaavat sanamaijaa lähdön kynnyksellä. Mutta mentävä on! Nou-hau matkoista on vuosien mittaan karttunut, sillä alla on jo kolmas runoauto. Mitä mää tiärän Rymättyläst? Mitä mää tiärän perunast? Mitä mää tiärän valtioviarailuist? Uutuuskirja paljastaa yllättäviä seikkoja monista paikkakunnista, elämänfilosofiasta puhumattakaan. Myönteisen luonnonvoiman valo ja ilo tarttuvat lukijaan. Lähtisiks föli! Tekijän hellyttävä kuvitus.


4. Lauri Meri: Tuntematon Jussi Jurkka

Ennen kirjaa oli minulla jonkinlainen kuva päässäni Jussi Jurkasta ja muistakin Jurkista, mutta kirjan lukemisen jälkeen sain paljon uutta tietoa, mm. että Jussi Jurkka oli erittäin monipuolinen näyttelijä. Tykkäsin kirjasta, koska se oli monipuolisesti kirjoitettu.

Lyhyt ote kirjasta: ”Mies koko kansan tunteman luutnantti Lammion takaa. Risainen, rujo ja raju elämäntarina yllättää. Teatterisukuun syntynyt Jussi Jurkka (1930-1982) oli sukupolvensa suurin tähti, jonka elämää varjostivat kova lapsuus, sota ja jyrkkien roolihahmojen maine sekä tupakka ja alkoholi. Lukuisilla elokuvallaan ja rooleillaan Jurkka jäi ikuisesti suomalaisten sydämiin. Jussi Jurkan syntymästä tulee kuluneeksi tänä vuonna 85 vuotta ja Edvin Laineen ohjaaman Tuntemattoman sotilaan valmistumisesta 60 vuotta. FM Lauri Meri on teatterin historian opettaja ja teatterikriitikko, joka kirjoittaa arvosteluja Helsingin Sanomiin. Meri on julkaissut aiemmin elämäkerrat Pentti Siimeksestä ja Tauno Palosta.”

5. Erkki Rekimies: Tuomas ja tykkivene
WSOY 1968, 124 s.

Luin kirjan, koska Suomen sota 1808 kiinnostaa ja muukin historia tuolta aikakaudelta.

Kirjassa Tuomas Järn lähtee ystävänsä kanssa hakemaan Dunckerin käskyn mukaan Ristiinasta tykkivenettä. Ystävä kuitenkin joutuu venäläisten käsiin ja lopulta kuolee. Tuomas etsii kuitenkin käsiinsä tuntemansa veljekset ja he lähtevät viemään tykkivenettä härkiä apuna käyttäen kohti laivanlinnaa. Matkalla on monia vaarallisia tilanteita, eikä matkanteko suju ongelmitta. Erittäin mielenkiintoinen ja hyvin kirjoitettu historiallinen suomen sotaan 1808 perustuva kertomus Ruotsin armeijan sotilaista. 

6. Jaakko Sahimaa: Koljonvirran körttisoturi
Ristin Voitto 1973, 296 s.

Luin kirjan, koska en muista lukeneeni Suomen sodan tapahtumista juuri tuolla Koljonvirran alueella, vaikka sana Koljonvirta esiintyykin historiassa moneen kertaan.

Kirjassa käsitellään paljon uskonnollisuutta, koska Niskaset olivat körttiläisiä. Toinen suuri teema kirjassa oli Suomen sota Koljonvirran rannalla. Kirja on kaikesta huolimatta hyvin kirjoitettu ja erittäin kiinnostava, vaikka körttiläisyys ja historia eivät kiinnostaisikaan.


Lyhyt ote kirjasta: ”Elämäkertaromaani herännäisyyden alkuvuosien tunnetusta talonpoikaishahmosta Lauri Juho Niskasesta. Kirjan tapahtumat alkavat vuodesta 1808 ja seuraavat päähenkilön Lauri Juho Niskasen elämää. Kirjoittaja on penkonut lähdeaineistoa ja haastatellut päähenkilön kolmannen polven jälkeläisiä. Päähenkilön lisäksi henkilögalleriassa ovat mukana Suomen sodan kuuluisat sotapäälliköt ja tietysti Paavo Ruotsalainen.”











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti